termosztát webshop
Magyar termék
 
 

 

INFRA FŰTÉS HÁTRÁNYA

-Mobil változat itt-

 

Az infra fűtés hátránya az elektromos fűtési mód jellemzőiből áll össze.  


- Az első, hogy a hagyományos gáz vagy padló, fal fűtéssel szemben itt nem a levegőt melegítik, hanem adott tárgyakat. Gyakorlatilag azokat, amiket az infa panel látószögén belül helyeznek el.  Ennek megfelelően a túl magasra szerelt vagy rosszul irányított panelek rendkívül nagy veszteséggel tudnak csak üzemelni.


- A második, hogy az infra panelok teljesítménye önmagában nem képes maximális teljesítményre csak megfelelően erősre tervezett villamos hálózat esetén. Egy normál lakás egy-egy szobája néhány száz wattos terhelés elviselésére van kiépítve. Ez szobánként csak egészen kis infra panel működtetéséhez elegendő. Ha több helység adódik össze, akkor a villanyóra maximális gyakran 16 Ampere sem elegendő. Ez azt jelenti, hogy egy kizárólag infra fűtéssel vezérelt nagyobb lakás vagy ház teljes villamos hálótatát ennek a feladatnak megfelelően újra kell méretezni és kivitelezni. Egy-egy nagyobb ingatlan új kábelezés milliós nagyságrend is lehet. Ha valaki ezt nem teszi meg úgy a régi rendszer túlterhelődik, ami elektromos tüzet is okozhat. Vagy gyakori villanyóra lekapcsolást, ha elindul a fűtéssel együtt egy nagyobb teljesítményű konyhai vagy mosógép.


- Sok esetben pedig a nem megfelelően kiépített vezérlés okoz jelentős többlet költséget. Sok helyen látni olyan infra fűtést ahol a helység termosztátját közvetlenül használják a panelok vezérlésére. Ilyenkor a nagy áramú ki-be kapcsolást maga a termosztát végzi a beállított hőmérséklet szerint. Ehhez egyrészt igen drága speciális termosztát szükséges másfelől pedig a termosztátig kiépített nagy teljesítményű villamos vezetékek. Ezeknek a nagy keresztmetszetű kábeleknek az utólagos falba húzása sokszor szinte nem is lehetséges bontás nélkül. Ilyenkor helyesebb egy olcsóbb termosztátot használni a falon és a vezérlést a távolban mágnes kapcsolóval elvégezni. Így a termosztátig elég egy vékonyabb vezetéket behúzni vagy akár vezeték nélküli kivitelt használni erre.


- Végül infra panelek közt is igen sok féle kapható. A legjobb minőségű gyártók termékei a gyártási sajátosságaik miatt kisebb teljesítményt is képesek hatékonyan leadni. Ezzel szemben egy árban olcsóbb ,de kinézetre hasonlóan esztétikus panel gyakran csak önmaga képes felmelegedni, de még azt is sávokban nem a teljes területén. Ha hő kamerával néznénk meg ilyen panelokat azt látnánk ,hogy némelyik jobb eszköz szinte teljesen egyenletesen melegszik fel amíg mások főleg azokon a területeken sávokban ahol a fűtő betét elvezetése található.

 

 

 

 

- Teljesen infra fűtés esetén a helységek hőszigetelése kiváló vagy jó legyen minimum. A legjobb energetikai tanúsítvánnyal rendelkező épületek ilyenek.


- Részbeni fűtés kiegészítéskor a panelok teljesítménye kicsivel meg kell, hogy haladja a nagyobb hidegekben szükségeset a használat során.


- Ellenőrizni kell a panelok összeadott teljesítményét. Ezek összege nem haladhatja meg a villanyóra maximális kapacitását. Illetve annál kevesebbet, mert a fűtéssel együtt használják sokan az épület egyéb berendezéseit és néhány nagyobb fogyasztót is mint a villamos főzőlapok, sütők esetleg a mosó és szárító gépek.


- Ellenőrizni kell a villamos hálózat kábelezését a panelokkal terhelt ágakon. Itt kiemelten fontos, hogy a vezetékek megfelelő keresztmetszetűek legyenek és a kötő dobozokban való csatlakozásaik is erőteljes strapabíró kivitellel rendelkezzenek. A kézzel összesodort szigetelő szalaggal körbetekert 1 milliméter alatti pl. 0.75mm keresztmetszetű kábelek nem csak a működtetést gátolhatják , de még tüzet is okozhatnak.


- Az alul méretezett kapcsolók mágnes kapcsolók termosztátok szintén füstöt tüzet és rendellenes működést okozhatnak.

 

 
 

TIPP:

- Teljesen infra fűtést inkább új kivitelezés előtt álló kiválóan hőszigetelt helyekre alkalmazzunk.


- Kerüljük a túlságosan olcsó eszközöket vagy ha vennénk vegyünk egy panelt és azt egy kisebb helységben például garázsban próbáljuk ki hidegben. Ha nagyon gyenge hőérzetet ad és közben nagyon gyorsan forog a villanyóra, számoljunk azzal, hogy több ilyen panel nagyjából mire lesz képes egy hidegebb időben.


- Ne vegyünk olyan internetes és egyéb vezérlőket, amiknek a funkcióit ténylegesen nem használjuk. Tudni kell, hogy egy internetes alkalmazás akkor is igényel internetet, amikor pár hónapban csak egyszer szeretnénk átállítani. Így aki egy házban csak azért fizet négy téli hónapra internet kapcsolatot, hogy a fűtést elérje az nyilván használaton kívül eső többlet költséget generál. Ilyen ritka elérésű helységekbe érdemes GSM termosztátot vagy SMS vezérlőt telepíteni inkább.


- Minden bekötött fűtést, ha régi hálózatra kötöttük alaposan próbáljunk le. Nézzük meg a kábelek nem melegszenek a falban vagy a kötődobozokból nem jön ki kellemetlen égett szag. Hasonlóan figyeljük meg a szobai termosztátot, ami kapcsolja ezeket.


- Én magam nem egy olyan termosztátot kaptam vissza ellenőrzésre, amit a szerelő olyan jelentősen alul méretezett, hogy az gyakorlatilag leégett lefolyt a falsíkról. Szerencsére egyik eset sem jár tűzzel.

 
 

GSM alapú fűtési vezérlőink tökéletesen alkalmasak szobák fűtésének távoli vezérlésére és lekérdezésére. A GSM termosztát a helységet vezérli a hozzá opcionálisan köthető távvezérlő pedig a klímát képes ki illetve bekapcsolni normál telefonos hívással. A készülék magyar nyelven beszél és így mondja el hány fok van a helységben még a fűtés elindítása előtt. Természetesen ezt később is le lehet ellenőrizni körülbelül hol tart a fűtés pár óra elteltével. Így a fűtést csak annyival előbb indítjuk el amennyivel előbb szükséges. Pár próba elég és kiderül ,hogy egy hideg helységet elég mondjuk 6-7 órával előbb elindítani érkezésünk előtt. Ezek a készülékek nem igényelnek éves vagy havi díjat sem.

A lenti képre kattintva meg lehet nézni és ki is lehet próbálni egy ilyen távvezérlőnket.

Letölthető pdf formátumban itt

 

 
| Open project |