termosztát webshop
Magyar termék
 
 

 

ENEGIATAKARÉKOS ELEKTROMOS FŰTÉS

-Mobil változat itt-

 

A villany fűtéssel ellátott helységeknek fűtési költsége alapvetően magas. Ez a villamos energia árára vezethető vissza ami így van gyakorlatilag bárhol a világon. Magyarországon a világ, sőt Európához viszonyítva is alacsonynak mondható a háztartási célú villamos energia ára. Az ipari célú áram ennek a duplája nagyjából. A kettő közt a fogyasztás havi mértéke választ. Aki sokat fogyaszt az ipainak számít. Brazíliában például teljesen természetes,hogy családi házak műszaki helységeiben aggregátorok vannak amik az esti csúcsidőszakban átveszik a villamos áram készítését a hálózatról ahol az ilyenkor a nappali többszöröse is lehet.

Tehát, villany drága ezt kell alapnak tekinteni villamos fűtés tervezése esetén. Drága, viszont könnyen telepíthető akár elsődleges akár kiegészítő fűtésként. A rendszer kiépítésekor felhasznált anyagok is jóval olcsóbbak mint egy gáz alapú rendszernél. Gáznál több százezres tétel a gáz bekötése, a gáz engedélyes terv készíttetése, a cirkó kazán, a meleg víz tároló. Milliós pedig a munkadíj, a kémény és a csövek, radiátorok összessége. Ennek a fele ,harmada elegendő egy villany fűtés kialakításakor.

 

 

 

 

 

Ami kiemelten fontos villamos fűtés tervezése esetén:

Csak olyan helységet ,épületet érdemes árammal fűteni ahol igen jó a hőszigetelés. Vagy társasház esetén a szomszédokban lakott helységek vannak. Ezt ki lehet próbálni egyszerűen. Ha télen a társasházi lakás fűtetlenül sem hűl 10-15 fok alá akkor rendben, vannak körbe fűtött lakások.

Nagyobb önálló épületnél számolni kell a nagy fogyasztás miatt a lakosságiból az ipariba történő díjszabásba kerülésre. Ez fontos mert néha a duplája majdnem az áram ára a lakosságihoz viszonyítva.

Meg kell állapítani,hogy a beérkező villamos hálózat megfelelően terhelhető vagy nem. Ezt a villanyóra biztosítékából lehet tudni. Egy fázis esetén a leggyakoribb a 16 vagy 32 Amperes beállás. Villany fűtéshez természetesen a nagyobb kell majd. Családi háznál akár három fázissal is. Tudni kell ha a bejövő kapacitás 16 amper azt át lehet kérni a villamos műveknél 32 amperre egyszerű kérelemmel. Azonban ennek a bővítésnek díja van több tíz ezer forint.

Érdemes átnézni a belső villamos hálózatot a vezetékek kötéseit annak milyenségét. Ha a kötődobozokba nézve kézzel össze sodort elhasználódott vezetékeket látunk úgy a hálózat nem alkalmas erős többlet terhelés viselésére. Ilyenkor rengeteg többlet költség lehet a villany vezetékek falban történő áthúzása újabb nagyobb keresztmetszetű vezetékekre. A régi 0.75 milliméteres vezetékek nem jók villany fűtéshez. Ehhez 1.5mm vagy nagyobb keresztmerszet szükséges. Ha ezt valaki nem tartja be úgy a vékony vezetékek és a sodort szigetelőszalaggal bevont kötések a fűtés aktivitásakor felmelegszenek sőt néha ki is gyulladhatnak. Érdemes tudni,hogy egy elhasználódott villany fűtésre alkalmatlan kábelezés cseréje ház esetén milliós nagyságrendű is lehet.

Az energia takarékosság kialakításakor fontos,hogy alapos, ambiciózus, tisztességes szerelővel-kivitelezővel dolgoztassunk. Ellenkező esetben egy nem indokolt elnagyolt villamos kivitelezés többe kerülhet mint a megtakarított villany vagy gáz ára.

 

 
 

Tipp:

Vidéki háznál ahol a 16 amperes kiállás a házba érkező kábel miatt akkora ott jelentős többlet költség merül majd fel mivel a villamos áram szolgáltatója kívül is új kábelt kell,hogy vezessen az épületünk irányába.

Kialakításkor sőt tervezéskor is kerüljük el a drága különleges megoldások alkalmazását. Ezzel az egész rendszer válhat ésszerűtlenné és indokolatlanul drágává is. Egyik ügyfelünk például úgy érkezett hozzánk,hogy valami a fűtését úgy alakította ki,hogy mind a 8 helységben és a további átjárókban is egy-egy távvezérelt rádiós termosztát volt felszerelve. Ez a ház esetében húsznál is több távvezérlő volt körülbelül. Ennek például a tizede is elegendő a gyakorlatban.

Érdemes az éjszakai áram bekötésével,felhasználásával is számolni villany fűtés tervezésekor. Ennek igénybevétele általában egyszerű és nem kerül sokba. Ezzel az éjszakai fűtést lehet ellátni árammal ,de akár másodlagos hőtárolóba is áthelyezhető az itt nyert energia többlet. Például masszív hőtároló olaj kályhába ami egy felmelegítéssel majdnem egy napig képes fűteni az adott helységet.

Villamos fűtés tervezésénél kerüljük a nagyobb bolt láncokban és interneten dömping áron árult lemez radiátorokat. Ezek villamos fogyasztása igen magas. Olcsó szerkezeti kialakításuk miatt a hőt átadni csak csekély mértékben képesek. Még olajjal töltött kivitelben is gyakorlatilag alkalmatlanok hideg helységek komfortos fűtéséhez. Egy ilyen kályha arra jó,hogy például egy garázsban télen bekapcsolva ad némi hőérzetet.

 
 

Az én személyes véleményem szerint: Lehet és érdemes is villannyal fűteni ha betartjuk az alábbiakat. A helység legyen jól hőszigetelt vagy szomszédokkal lakott. A tervezéskor ha régi a hely nézzük át a kábelezést és csak azt cseréljük ki ahol a villany fűtés árama menni fog majd. De csak azokat a kábeleket a több maradhat ahogy volt előtte. Használjunk infra panelokat vagy hőtároló képességű olajjal töltött kályhákat esetleg másodlagos hő tárolót. Infra panelnél érdemes kiszámolni ,hogy járunk jobban. Kisebb méretű ,de erősebb panelokkal amik viszont igénylik a nagyobb Amper számú villanyórát. Vagy kisebb teljesítményű ,de nagyobb méretű panelokat használjunk ,itt kisebb amper számú villany óra is elég lehet. Használjunk éjszakai áramot is ha lehet. Villamos padló fűtést vagy villamos kazánt csak akkor ha tényleg költséghatékonyabb a használatuk máshoz képest és a helység kiemelkedően jól hőszigetelt.

A GSM alapú fűtési vezérlőink tökéletesen alkalmasak szobák fűtésének távoli vezérlésére és lekérdezésére. A GSM termosztát a helységet vezérli a hozzá opcionálisan köthető távvezérlő pedig a klímát képes ki illetve bekapcsolni normál telefonos hívással. A készülék magyar nyelven beszél és így mondja el hány fok van a helységben még a fűtés elindítása előtt. Természetesen ezt később is le lehet ellenőrizni körülbelül hol tart a fűtés pár óra elteltével. Így a fűtést csak annyival előbb indítjuk el amennyivel előbb szükséges. Pár próba elég és kiderül ,hogy egy hideg helységet elég mondjuk 6-7 órával előbb elindítani érkezésünk előtt.

A lenti képre kattintva meg lehet nézni és ki is lehet próbálni egy ilyen távvezérlőnket.

Letölthető pdf formátumban itt

 

 
| Open project |