termosztát webshop
Magyar termék
 
 

 

Whirlpool

l1790, l1373, l1782, l1799, l2158, l2524

panelek javítása

 

 

 

Első lépésként ki kell venni a panelt a mosógépből. Ezt a tetőlap hátsó két csavarja eltávolítása a tető levétele után lehet megtenni. Ekkor az előlap 3 csavar kioldása után kiemelhető. A javítandó panel ennek a hátulján műanyag patentos borítás alatt helyezkedik el. Képe lejjebb. A kép rákattintva nagyítható.

Érdemes a javításra előkészített panel alá valamilyen puha anyagot helyezni. Ezzel elkerülhető,hogy a javítás közben a hátlapn elhelyezett SMD alkatrészek bámelyike megsérüljön vagy letörjön. Ilyen szerelés közbeni hibák feltárása később igen nehézkes időigényes folyamat lehet. Képe lejjebb. A kép rákattintva nagyítható.

Érdemes kezdetben megmérni a táp szabályzó áramkör épségét. Mivel az LNK304PN egy kapcsoló üzemű feszültség átalakító ezért ohmos ellenállása gyakorlatilag nincs. Működés nélkül gyakorlatilag szakadásként viselkedik. Ellenállás mérővel utóbbi ellenőrizhető. Képünkön lejjebb látszik az áramkör 19 Ohm ellenállást mutat. Ez hibás áramkör ami cserére szorul. Képe lejjebb. A kép rákattintva nagyítható.

Ez után a táp szabályzó kezdeti bemeneti védő ellenállását is célszerű ellenőrizni. Ez egy 22 Ohm értékű komponens. Ez vagy az adott érték vagy szakadt állapot lehet. A képen is látszik mérésekor szakadt ,nem mutat ellenállást. Feltehetően a szabályzó áramkör túltethelte és kiégett. Képe lejjebb. A kép rákattintva nagyítható.

A táp egység javításakor a konkrétan meghibásodott komponanseken kívül is szükséges további alkatrészek szakszerű cseréje. Ezek a következők:

22R 3Watt

Zéner dióda 200Volt 3W

4,7uF Elko 400Volt 105fok álló 2db.

470uH induktivitás 0,17A 7,9Ohm

LNK304PN áramkör

Az alkatrészek a típusra kattintva kereskedésben elérhetőek. A kiforrasztást célszerű ólmos összetételű ónnal végezni. Az ólom mentes anyagok kevés folyasztó anyag tartalmával hamar kiszáradnak és megnehezítik a kiforrasztás műveletét. A kiforrasztás előtt érdemes a célzott alkatrászek lábait előzetesen elvágni. Így a kiforrasztás lábanként történhet ami sokkal egyszerűbb folyamat mint több pontot melegíteni egyszerre.

Különösen az ilyen hőmérséklet elvezető panelok esetében. Itt ugyanis megvastagított és ónozott vezetékek melegítéskor elvezetik a hőt a panel többi érszére is. Ilyenkor hosszadalmas nagy erejű melegítés szükséges. Ez azonban a nem cserélre szoruló komponenseket is feleslegesen hevíti majd. Ennek következtében főleg a többi ELKO jelentősen vaszíthet kapacitásából ezzel ismételt hibát okozhat. Főleg eleve régebbi panelok esetében. A kép rákattintva nagyítható.

Az integrált áramkör lábait is érdemes sniccer pengével elvágni. Így a kiforrasztás lábanként egyesével történhet. A lejjebi képeken látszik egy ilyen művelet. A képek rákattintva nagyíthatóak.

A panelból kiforrasztott alkatrészek átvezetéseit kiforrasztó csík segítségével tehetjük átjárhatóvá. Képe lejjebb. A kép rákattintva nagyítható.

A helyesen kicserélt komponensek után a panel nem ég el a többi alkatrész sem szorul cserére. A kép rákattintva nagyítható.

A panelt javítás után érdemes ellenőrizni. A képen a javított táp áramkör tápfeszültség pontjának zavar mérése látható. A zavar mértékéből nagyjából megítélhető a táp oldal kimeneti része milyen álapotú. Ha az ottani szűrő-puffer kondenzátorok jelentősen veszítettek kapacitásukból akkor ez a zavar jel jóval jelentősebb mértékű is lehet. Ilyenkor célszerű ezeket az ELKO-kat is kicserélni ezzel elejét venni egy újabb meghibásodásnak.

 

Végezetül:

A kapcsoló üzemű tápegységek rengeteg elektronikai eszközben fellelhetőek. Adapterek, személyi számítógépek, laptopok, mosogatógépek, hűtőszekrények, termosztátok stb. Ezekben hasonló működési elvű táp szerkezetek üzemelnek. Ezek tulajdonsága,hogy a bennül elhelyezett EKLO kondenzátorok idővel vesztenek a kapacitásukból. Ez elkerülhetetlen.

A kimerülési idejük nagyban függ a berendezésben való elhelyezkedésüktől attól,hogy milyen primer hőhatásnak vannak kitéve. A meleg ugyanis lassan kiszárítja a kondenzátorok dielektrikumát ami egy folyadék tulajdonképpen. Ez az idő függ az adott nyomtatott áramkör szerkezetétől is. Vannak áramkörök ahol a meleg leginkább keletkezik a táp szűrő kondenzátorok pedig ugyanazon a helyen vannak beültetve.

 

Ha úgy érszi segítségre van szüksége írjon a kuhn.istvan@hwdev.hu címre. Vagy hívjon a 20-923-7560 számon.

 

 

 

 

GSM alapú fűtési vezérlőink tökéletesen alkalmasak szobák fűtésének távoli vezérlésére és lekérdezésére. A GSM termosztát a helységet vezérli a hozzá opcionálisan köthető távvezérlő pedig a klímát képes ki illetve bekapcsolni normál telefonos hívással. A készülék magyar nyelven beszél és így mondja el hány fok van a helységben még a fűtés elindítása előtt. Természetesen ezt később is le lehet ellenőrizni körülbelül hol tart a fűtés pár óra elteltével. Így a fűtést csak annyival előbb indítjuk el amennyivel előbb szükséges. Pár próba elég és kiderül ,hogy egy hideg helységet elég mondjuk 6-7 órával előbb elindítani érkezésünk előtt. Ezek a készülékek nem igényelnek éves vagy havi díjat sem.

A lenti képre kattintva meg lehet nézni és ki is lehet próbálni egy ilyen távvezérlőnket.

Hwdev.hu

 
| Open project |